Descriere
Inaltime la livrare: 90-100 cm
Măslinul (Olea europaea) este un arbore originar din Siria şi zonele de litoral din Asia Mică, foarte răspândit şi în Grecia continentală şi în arhipelagul elen. Este considerat “arborele veşnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate extraordină, având o uimitoare putere de regenerare, dând mereu rădăcini şi lăstari noi.
Exista peste 800 de soiuri de masline ce se deosebesc mai mult prin dimensiuni decat prin pigmentatie. Cand sunt gasite in stare naturala toate maslinele sunt verzi, iar ulterior, aroma si culoarea sunt determinate in mare parte de perioada cand au fost culese si de modul de preparare.
Maslinele verzi din comert sunt culese mai de crude in timp ce acelea inchise la culoare numai cand ajung la maturitate. Consumate in stare bruta maslinele sunt extrem de amare, am putea spune chiar necomestibile. Pentru a li se oferi gustul pe care il cunoastem, fructele sunt supuse unor procedee pentru eliminarea unei substante numita oleuropin.
Maslinii de vanzare cresc foarte bine in ghivece, ca arbusti de interior. Nu uitati sa asezati pe fundul ghiveciului cateva pietre sau bucati de teracota de la niste ghivece sparte, pentru a ajuta apa sa se scurga mai repede.
Maslinii nu rezista la temperaturi mai mici de -10 grade Celsius asa ca iarna ei trebuie tinuti intr-o camera racoroasa dar luminoasa intre 5-10 grade Celsius.
Fructul (maslina) – este o drupa; este lunguiata, cu suprafata fina, cerata. Maslinele verzi sunt in general cele care nu au ajuns la maturitate, devin galben-verzui toamna si rosii, purpurii sau negre la maturitate. Fiecare fruct are cate un sambure tare. Maslinele au nevoie de 6-8 luni pentru a se dezvolta complet, dar cele de masa se pot recolta mai devreme, imediat ce s-au intarit; maslinele din care se face uleiul sunt lasate in pom pana iarna devreme, cand continutul uleios a ajuns la 23-30%.
Maslinii produsi pe cale vegetativa infloresc in 2-3 ani, au recolte semnificative in 4 ani si ating punctul maxim de productie in 7-8 ani. Cei obtinuti din seminte cresc greu si pot trece pana la 10 ani pentru a ajunge la maturitate. Maslinii au tendinta de a face fructe multe, lucru care duce la atarnarea ramurilor, daca nu sunt taiati anual sau daca nu se reduce numarul de flori. Reducerea se poate face si cu substante chimice, dar aceasta operatie cere multa indemanare, variaza de la un soi la altul si nu are sanse de succes 100% din cauza schimbarilor atmosferice.
Soiul Kalamon oferă excelente măsline de masa. Fructele ajunse la maturitate sunt culese în lunile noiembrie și decembrie.
Studiile au aratat ca uleiul ofera protectie impotriva bolilor de inima, este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la combaterea ulcerului si a gastritei. S-a demonstrat ca la oamenii care consuma aproximativ 25 ml (cam 2 linguri) de ulei de masline in fiecare zi, timp de o saptamana, se observa o reducere considerabila a colesterolului si un nivel ridicat al compusilor antioxidanti din sange. Cercetatorii spanioli recomanda includerea acestui ulei in dieta zilnica pentru prevenirea cancerului de colon iar cei din Chicago afirma ca dieta mediteraneeana, bogata in ulei de masline, reduce riscul aparitiei cancerului la san.
Vand maslin altoit livrat la ghiveci sau la pungă, în anul 3, inaltime intre 120-170 cm, coroana formata.