Descriere
-Inaltime la livrare 90 -120 cm, grosime colet 1.7-2.5 cm
– Soiul cu cea mai subtire coaja din lume, miez mare, de culoare galben „pai”, dulceag. Reprezinta cel mai cultivat soi la nivel mondial si cea mai scumpa nuca ca achizitie fruct.
– Nucile ezista la pastrare peste 2 ani fara mucegai datorita suturii foarte bune dintre valve (legatura dintre coji)
– Produce in buchete, asemanator prunilor. Primele fructe apar in anul plantarii dar se vor rupe pentru menajarea prinderii/dezvoltarii radacinii.
– Pomul la maturitate ajunge la maxim 6 m, deci are jumatate din vigoarea nucilor romanesti datorita tipului de fructificare „laterale”
-Calitatea I | certificat de calitate si fitosanitar eticheta GALBENA (categorie biologica STANDARD- portaltoi si altoi certificat „Virus Free”) sau ALBASTRA (categorie biologica SUPERIOARA – Virus Free
-Disponibil pentru plantare pana la 20 martie. Ulterior se livreaza la ghiveci dupa 01 mai, deja prins.
– Puteti solicita poze reale pe whatsapp la numerele de telefon afisate pe site.
Cu perioada de maturare tarzie, soiul Chandler a fost creat la Universitatea California in 1979. Nuca are dimensiuni mari de o calitate remarcabila.
Are o sudura foarte buna a valvelor cu un miez excelent. Polenizatorul sau este Franquette dar se mai pot folosi si Cisco sau Scharsch.
Grosimea cojii şi sudurii sunt de la mediu până la normale.
Miezul este de calitate bună, în general de culoare galben deschisă şi împle toată cavitatea nucii. Este uşor de extras şi reprezintă 40 – 47 % din greutatea nucii (11,5-12,5g), adica 6-6,5g. Producţiile comerciale sunt relativ rapide pentru specia dată.
Intră pe rod (maturitate de productie) în anul 4-6 de la plantare dar produce nuci inca de anul acesta. Potenţialul producţiei este în mediu de 2.9-4 t nuci uscate/ha in functie de densitatea de plantare si anul culturii. Reprezinta cel mai cultivat soi industrial din Europa si cea mai scumpa nuca ca achizitie fruct.
Costul total al plantatiei de nuc este dat de urmatoarele componente:
-studiul agrochimic;
-studiul agrometeorologic;
-costul materialului saditor;
-documentatia pentru autorizarea lucrarilor de plantare;
-autorizarea plantarii;
-transportul materialului saditor de la pepiniera la locul de plantare;
-pregatirea si fertilizarea terenului pentru plantat
-sapatul gropilor
-achizitionarea, transportul si montatul tutorilor
-plantarea propriu-zisa
-imprejmuirea plantatiei
Iar daca nu aveti cunostinte de specialitate:
-consultanta pentru fertilizarea si amendarea solului, pregatirea terenului, alegerea soiului si plantarea propriu-zisa si cheltuielile de transport si dislocare la si de la locul de plantare.
Noi asiguram toate etapele de mai sus.
Va rugam sa ne contactati daca aveti intrebari la numerele de telefon afisate.
In cazul taierilor, nucul se dirijeaza dupa urmatoarele sisteme de coroana: vas ameliorat, vasintarziat cu patru sarpante, piramide neetajate cu 5-6 sarpante, trebuie sa aiba 100-120 cm.
Formarea coroanei nu necesita multe taieri, deoarece aceasta specie are o coroana rara bine luminata. Taierile la nuc se fac primavara in martie-aprilie.
Intretinerea solului se face sub forma de ogor lucrat, ogor lucrat cu plante intercalate.
Dupa intrare pe rod solul se mentine inerbat intre randuri si curat periodic prin erbicidare, nulcire sau prasile, inerbare totala sau cultivare de plante pentru ingrasamint verde in zonele suficient de umede.
Se pot utiliza atat erbicide pre-ermegente cat si post-emergente, cele mai indicate fiind, Roundup 360CE 6-8l/ha, Galont super CE 1-1,5l/ha, Focus ultra 3-4 l/ha care combat buruienile.
In primi ani de cultura nucul consuma cantitati mari de azot (N), de aceea in functie de gradul de aprovizionare a solului se administreaza ingrasaminte chimice.
Dupa intrarea pe rod se vor administra doze moderate de ingrasaminte 100-120kg/ha N, 60-80kg/haK2O5, 60-80kg/ha K2O. In zonele unde precipitatile sunt sub 600mm/am se impune irigarea nucului.
Recoltarea fructelor se face diferentiat, iar pentru dulceata sau lichior se recolteaza cand au diametrul 1,2-2cm. Inainte de intarirea endocarpului pt. miez, nucile se recolteaza la maturitate adica atunci cand mezocarpul crapa si se desprinde cu usurinta.In tara noastra maturarea deplina se realizeaza din septembrie pana la sfarsitul lui octombrie si recoltarea se face in 2-3 reprize.
Pentru mai multe detalii despre acest soi vă rugăm să accesaţi siteul nostru dedicat livezilor de nuci: NuciAltoiti.ro
Recenzii
Nu există recenzii până acum.