Descriere
PRODUS IN ROMANIA IN PEPINIERA PROPRIE, SOIURI ACLIMATIZATE!
Greutate ciorchin: 250-350 gr in functie de cantitatea de apa primita in vegetatie
Pulpa e zemoasa, suculenta.
Strugurii sunt mici-mijlocii.
Soiul Chasselas Dore nu e rezistenta la transport, dar e cea mai vanduta in piata din Romania.
Greutate bob soi de masa Chasselas Dore 1,1-3 gr.
- Soiul este considerat a fi cel mai universal din cele peste cinci mii de soiuri de masă catalogate de ampelografi;
- Este in același timp soiul de referință, pentru epoca de maturare a celorlalte soiuri existente în cultură;
- Datorită epocii de maturare și însușirilor de productivitate, este preferat de către viticultori și consumatori;
- Soi foarte vechi, cunoscut încă din anul 1200;
- Exista un grup de Chasselas : Chasselas blanc, Chasselas dore, Chasselas rose, Chasselas violet, Chasselas Queen Victoria, Chasselas Masque, Chasselas persille sau Chasselas Ciuotat, etc.
- Cel mai valoros rămâne soiul Chasselas Dore care s-a răspândit în toate țările viticole din lume, devenind soi cosmopolit;
- Strugurii sunt de mărime mijlocie, cilindro-conici, cu prima ramificație a ciorchinelui transformată într-un cârcel de 2-3 bobițe;
- Bobul este sferic, de mărime mijlocie, culoare verde-gălbuie (aurie), cu pete ruginii pe partea însorită;
- Pulpa semi-crocantă, suculentă, cu gust specific soiului (gust de Chasselas);
- Soi cu perioada de vegetație mijlocie (150-160 zile);
- Are vigoare redusă, fertilitate și productivitate mare (75-80 % lăstari fertili), numărul de inflorescențe pe lăstar fiind în medie de 2-3;
- Dezmugurește devreme, în prima decadă a lunii aprilie, înfloritul are loc asemenea devreme, la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie, iar maturarea deplina a strugurilor se realizează in epoca a III-a;
- Soiul emite cu ușurință lăstari din lemnul bătrân multianual, încât butucii se refac rapid în urma accidentelor climatice;
- Rezistențe biologice: bună la ger (-20,-22*C) și la secetă, foarte sensibil la mană și eutipoză, toleranță la oidium, putregaiul cenușiu și la moliile strugurilor;
- Având plasticitate ecologică mare, se adaptează condițiilor climatice din toate regiunile viticole ale țării;
- Cele mai bune rezultate se obțin în zonele colinare subcarpatice, cu expoziții însorite și soluri scheletice;
- In zonele de șes cu soluri fertile, valoarea comercială a strugurilor scade: strugurii rămân de culoare verde, sunt deși la boabe, iar pulpa devine zemoasă;
- În podgoriile din sudul țării, soiul Chasselas Dore realizează maturarea de consum a strugurilor mai devreme, la sfârșitul lunii august- începutul lunii septembrie, în celelalte zone viticole între 10 – 15 septembrie;
- Producțiile de struguri sunt mari (până la 20 t/ha și chiar mai mult), din care producția marfă este de 70-80%. Strugurii acumulează cantități mijlocii de zaharuri (150-160 g/l), în contextul unei acidități echilibrate de 4.5-5.5 g/l H2SO4. De aceea se pot vinifica, obținându-se vinuri ușoare de masă, foarte echilibrate.
Soiul Chasselas Dore face parte din categoria strugurilor de masă.
Este glabru, cu nuante rosietice, pe partea expusa la soare.
Frunzele tinere sunt lucioase, ondulate de culoare verde rosietica.
Inflorescenta este uniaxiala, cilindrica sau cilindro- conica.
Floarea este hermafrodita normala. Polenul Este Fertil.
Carceii sunt mari, bifurcati, colorati in verde galbui.
Frunza adulta este de marime mijlocie.
E pentalobata, cu marginile usor orientate spre fata superioara. Limbul este uzor basicat, de culoare verde galbui, glabru pe ambele fete.
Sinusurile laterale superioare au forma de elipsa sau lira.
Petioluleste lung de 7-11 cm, verde cu nuante rosietice si prezinta peri scurti.
Strugurii soi Chasselas Dore (CEASLA)
Strugurii sunt conici sau cilindro – conici de marime mijlocie.
In multe cazuri, prima ramificatie a ciorchinului este transformata in carcel care uneori poarta 2-3 boabe.
Boabele sunt asezate potrivit de des in ciorchine. au forma sferica si marime mijlocie.
Pielita are culoare verde- galbuie.
Cu pete ruginii pe partea insorita.
Miezul este semicrocant.
Coardele au o culoare cafenie roscata mai intensa la noduri.
Are perioada de vegetatie mijlocie de 160 zile.
Dezmugureste devreme, in prima perioada a lunii aprilie. Infloreste la sfarsitul lunii mai, inceputul lunilor iunie.
Butași de vie de masa Chasselas Dore are rezistenta buna la ger si seceta.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.