Descriere
Arborele Feijoa (Feijoa sellowiana sau Acca sellowiana) este originar din America de Sud, din ținuturile muntoase din sudul Braziliei, estul Paraguayului, Uruguayului și nordul Argentinei și Columbiei.
Acest copac este cultivat ca roditor de grădină în Noua Zeelandă, Australia, Azerbaijan, partea de vest a Georgiei, sudul Rusiei, Africa de Sud și sudul Statelor Unite (Texas, Florida și nordul Californiei).
Florile arborelui Feijoa sunt spectaculoase, cu petale de culoare violetă, roz și alb, dulci și delicioase, asemănătoare cu scorțișoara, ceea ce le face ingrediente excelente pentru dulciuri, băuturi și salate. Inflorirea are loc primăvara. Păsările care mănâncă petalele polenizează florile, în timp ce albinele sunt polenizatorii principali. Polenizarea manuală are o eficiență de 100%.
Fructul arborelui Feijoa este mare, oval, de mărimea unui ou de găină, cu o coajă verde ușor încrețită. Sezonul de maturare a fructelor este toamna. În general, fructul este la optim când cade din copac. Metoda cea mai comună pentru recoltarea fructelor este scuturarea copacului și culegerea fructelor de jos la câteva zile. Pentru a nu deteriora fructul, puneți o prelată sau un material mare sub copac pentru a-l prinde atunci când cade.
Feijoa poate fi cules când este matur, dar lăsat să se coacă la temperatura camerei, dar calitatea nu va fi la fel de bună ca a fructului copt. Fructul matur poate fi depozitat în frigider timp de o săptămână, dar după aceea calitatea sa se deteriorează rapid. Fructul poate fi consumat proaspăt, sau poate fi utilizat în diverse preparate culinare, cum ar fi dulciuri, băuturi, supe sau smoothie-uri.
Arborele Feijoa este ușor de întreținut și nu necesită îngrijire specială. Are nevoie de un sol ușor drenat.